maandag 7 maart 2022

Wat is een blockchain?

Wat is een blockchain?


Blockchain is een vrij nieuwe technische opslagtechniek voor computerdata. De meeste bekende toepassing van deze blockchaintechniek is de cryptomunt Bitcoin die regelmatig het nieuws haalt als de koers weer eens een rare sprong heeft gemaakt. Maar er zijn meer toepassingen die wat minder het nieuws halen.

Heel ander soort chain!

Er bestaan natuurlijk vele manieren om computerdata op te slaan. In vrijwel alle gevallen zijn die achteraf te veranderen. Bij blockchain is dat echter niet het geval. De gegevens die we op willen slaan, worden via speciale software in een zogenaamd blok gezet. Zo'n blok moet je je voorstellen als een soort lege ruimte. We komen er nog op terug waar die ruimte zich bevindt.

Die blokken worden periodiek afgesloten. Nadat een blok afgesloten is, is het niet meer mogelijk om dit weer te openen. Er ontbreken bepaalde gegevens, die bij het sluiten van het blok verloren zijn gegaan.

Elk nieuw gevuld blok wordt verbonden met het voorgaande blok tijdens het proces van het sluiten. Er ontstaat dus een soort ketting van blokken, waarbij elk al gesloten blok niet meer geopend kan worden.

Dat afsluiten gebeurt met een soort wiskundige puzzel. Die puzzel moet berekend worden met een speciale computer, die een "miner" genoemd wordt. Behalve deze berekeningen maken, kan die miner niets. Hij verbruikt wel spectaculair veel elektriciteit. De eerste bezitter van een miner die de puzzel op weet te lossen, ontvangt daar een bedrag aan Bitcoin voor. Omdat dit bedrag bij niemand wordt afgeschreven, ontstaat er dus door dit afsluiten van de blokken steeds nieuwe Bitcoin. Dit gehele proces wordt "mining" of delven genoemd. Naar het delven van goud vernoemd, waarschijnlijk.

Nog één interessant punt is, waar die blockchain eigenlijk opgeslagen is. Want die moet natuurlijk ergens staan. Het antwoord is eenvoudig: Die staat op je eigen computer! En bij iedereen die meedoet staat een kopie. Een nieuw blok wordt automatisch naar alle blockchains op alle aangesloten computers verspreid. Je merkt er verder niets van, behalve dat er ergens op je harde schijf iets enorm veel ruimte staat in te nemen. Bijvoorbeeld de Bitcoin blockchain is op het moment van schrijven, voorjaar 2022, 416 GB groot. Dat is bijna een halve terabyte. Op den duur zal dit niet houdbaar blijken te zijn, maar wie dan leeft die dan zorgt, zal de gemiddelde gebruiker denken. Computers worden steeds krachtiger en schijven groter en groter tenslotte. Alles groeit wel mee.