donderdag 10 maart 2022

Waar moet je op letten bij de aankoop van een NFT?

Waar moet je op letten bij de aankoop van een NFT?


Een vergelijking met andere beleggingen

Er is een goede kans dat een NFT op dit moment een prima investering is. Bijvoorbeeld Bitcoin heeft ons de afgelopen 10 jaar laten zien, dat er op dat punt best wel interessante ontwikkelingen zijn, die verrassende en spectaculaire effecten op kunnen leveren. 

Er zijn honderden manieren om beleggingen te selecteren

Veel mensen willen dan precies weten waarin ze investeren moeten. Het zijn wat dat betreft net "ouderwetse" kopers van aandelen, want die zaten ook altijd met die vraag en er zijn honderden methoden en technieken ontworpen en uitgewerkt om juist die vraag te beantwoorden.

Koop de belegging die je aanspreekt en houd die vast

Eigenlijk is er maar één goed antwoord. Koop aandelen in een bedrijf dat je aanspreekt en houd die vast. Klaar. Bij alle andere technieken om aandelen te selecteren is er bijna niet één, die het beter doet dan de klassieke toss: Gooi een munt omhoog. De ene kant van de munt boven is kopen, de andere kant boven is verkopen. Geen erg wetenschappelijke benadering dus. Maar het resultaat is volgens de statistieken en vele onderzoeken beter dat het inschakelen van een aandelenanalist.

Wat geluk is ook nooit weg, maar daar kun je niet op rekenen

En bij het werken met NFT's is dat niet veel anders. Ook hier is geen holy grail die ons vertelt wat we moeten gaan kopen en wat beslist niet. Een zekere hoeveelheid geluk is wat dat betreft nooit weg. Helaas is geluk een zeer onbetrouwbare en onvoorspelbare factor. 



Maar er zijn wel een paar vuistregels:

1. Koop NFT's die echt uniek zijn en blijven

Op dit moment wordt elk plaatje dat iemand met Microsoft Paint in een paar minuten gemaakt heeft, aangeboden als NFT voor een vaak pittig bedrag. Bedenk dat dat plaatje door iedereen in tien minuten na te maken is. Bij dat unieke kun je dus al grote vraagtekens zetten. NFT's zijn kunstobjecten en moeten dus door een kunstenaar gemaakt zijn en niet door een programmeur in zijn koffiepauze.

2. Koop NFT's die niet met een digitale editor gemaakt zijn

Samenhangend met punt 1 kan iedereen met dezelfde software exact dezelfde NFT maken, die tot op het geringste detail hetzelfde is als jouw dure investering. Zie de afbeelding hierboven voor een voorbeeld zoals je NFT's  vaak tegenkomt. 

3. Ga voor NFT's die handwerk als basis hebben

Denk aan gedigitaliseerde echte kunst, die je eventueel in de hand kunt houden. Het werk van een kunstenaar bevat altijd een soort van handtekening, zeg maar de stijl waarin een kunstwerk is gemaakt en die stijl is als een vingerafdruk. Die stijl is echt uniek. En ook een NFT van een dergelijk kunstwerk, zal altijd uniek zijn en blijven. En dat maakt bij deze NFT's de kans groter dat ze niet alleen waardevast zijn, maar waarschijnlijk ook in waarde gaan stijgen. 

4. Series NFT's zijn vaak interessant

Veel bezitters van NFT's zien ze als een soort verzamelobjecten. En van verzamelobjecten wil je alles hebben. Dat kan de vraag naar deze NFT's die in series gemaakt zijn vergroten. Koop dus zoveel mogelijk NFT's die deel uit maken van een serie.

De NFT-galerie gaat uitsluitend voor handwerk

Op dit weblog van de NFT-galerie vind je uitsluitend handgemaakte NFT's, die door erkende kunstenaars zijn gemaakt, die daar normaal gesproken ook hun brood mee verdienen.